De vil ta ølet fra oss

Mikrobryggeriene spretter opp som paddehatter og hattifnattfitter rundt over det ganske land. Artige flasker med dyrt importøl dukker opp i butikkhyllene og på polet. Folk som aldri har drukket noe annet enn Carlsberg eller Hansa har plutselig begynt å uttale seg om Indian Pale Ale og Stout og Kinn og Nøgne Ø.

De går og kjøper seg en flaske øl til 75 kroner på polet og legger ut bilde av den på Facebook. «I dag prøver jeg meg på en American Red Ale» sier de. «Et artig bekjentskap» sier de. «Sjeldent distinkt ettersmak» sier de. DRA TIL HELVETE! sier jeg. GÅ Å DRIKK VIN MED KVINNENE! Jævla MOTEHORER!

Jeg så aldri dere tullinger drikke noe annet enn Tuborg før, eller kanskje en Corona hvis det virkelig var fest? Dere drakk aldri Bayer, Bokkøl, Kilkenny eller Guinness selv om det stod i butikkhyllene, hmmm?

Neida, da hadde pipen en annen lyd skal jeg si dere, da var det bare en eller annen lys pilsner og så kanskje en PÆRECIDER eller to fordi du BLE JO SÅ JÆVLA METT AV ØL!??

Men nå, nå har dere smakt fem forskjellige øltyper fra et mikrobryggeri innerst i en fjordtarm og nå mener dere at dere er eksperter og høyt hevet over bermen som plukker opp et par sekspakninger på Rema. Og når man drikker øl som er dyrt og litt rart så kan man gjerne kose seg med det midt i uka med god samvittighet. Og poste bilde av det på Facebook. Og uttale seg i hytt og helvete om aroma, ettersmak, humle og malt.

Du ser dog aldri en jævel som legger ut et bilde av en boks Ringnes eller ei flaske med Grans eller for den slags skyld en pint med Guinness. Ihvertfall ikke på en tirsdag.

Folk har nemlig blitt interesserte i øl, må vite. (Før var de ikke interesserte, de bare likte øl og drakk øl og var fornøyd med det)  Men nå er ikke det godt nok. Menn starter ølklubber der de kan sitte og smatte og innbille seg at de er mer mandige enn kjerringene som går i vinklubb. Og de har ølblogger med titler som «Høyt skum» og «Humle og Malt» der de på papegøyemanèr gjentar de samme skvaldrete flosklene som de har lest på andres ølblogger eller i kanskje helst et utenlandsk ølmagasin.

Alt er egentlig bare et sinnrikt skalkeskjul der de prøver å skaffe seg et alibi for å bli fulle sammen med kameratene sine. Det er nemlig ikke kulturelt akseptert å dra på fest med en pose øl og bare ha det moro. Man skal snobbe det til og pakke det inn i en slags voksenpakke med en masse ritualer og lukting og smaking og anerkjennende nikking. Fint skal det være, selv om man egentlig har mest lyst til å banke nedpå 20 halvlitere og rave hoiende rundt og kaste hverandre i fontener og vise ræva ut av bilvinduer. Men det kan man jo ikke.

Man må nemlig rettferdiggjøre drikkingen og gjøre den til noe høyverdig, ja  nærmest en kulturopplevelse. Da nytter det ikke med en pose ølbokser fra Rema, det er ikke obskurt og elitistisk nok. Ikke er det dyrt nok heller, selv ikke her i Norge. Øldrikking, av alle ting, skal nemlig gjøres snobbete. Og mediene hiver seg selvsagt på. Nå skal VG starte en ukentlig ølspalte der en eller annen tulling skal forklare ihjel forskjellige ølsorter og dele ut terningkast. Da kan Ola Nordmann kan drikke med god samvittighet og i trygg forvissning om at han blir brisen av noe som har fått god kritikk av en ekspert i landets største avis. Gud forby at man skal drikke øl som ikke har blitt godkjent av en ordentlig ølkjenner!
I bokhandelen fant jeg forresten en bok som het «Øl med kniv og gaffel«. Undertittelen var «Det handler om smak«. I følge vaskeseddelen er dette «en innføring i ulike øltyper, smaking og servering samt hvordan vi kan matche øl og mat.» Ikke nok med det, dette er også «både en kokebok og en kosebok, som med sine vakre fotografier og stilrene design vekker både nysgjerrigheten, leselysten og appetitten.» Denne var selvsagt skrevet av et damemenneske. Hvem i alle dager trenger et kvinnfolk til å fortelle seg hva slags øl en skal drikke til maten? Og hva slags øldrikkere er det som lar seg lokke av «kosebok» med «stilren design»?
Nei, verden går stadig nedover og ingenting er hellig lenger. Snobbene er ikke fornøyd med å drikke vin og sjampis. De vil ta ølet fra oss. De vil rive de brune flaskene ut av trælete arbeidsnever og gjøre det til høykultur.
Men nok er nok. Dette betyr krig. La de komme sier jeg. Vi skal slå bunnen av tomflaskene og kjempe for alt hva vi har kjært! De skal få skylle ned tennene sine med importøl til 80 kroner flaska!

Onkel Stuart

Om Onkel Stuart

Friluftsmann og pønkrockentuasiast. Har tidligere for det meste skrevet trusselbrev og ukvemsord på toalettvegger. Trives best i skogen med et knippe varme øl og underbuksene fulle av flått.

Top